Sivil toplum örgütleri Devletin sonucunu ve gerekçelerini sorguluyor
Yazan:Arzu Geybullayeva
Aleksandre Lashkarava, DW’nin gazetecinin ölümüyle ilgili raporunun ekran görüntüsü.
Gürcü yetkililer son olarak Pirveli televizyonunda gazetecilik ve kameramanlık yapmış 37 yaşındaki Aleksandre Lashkarava’nın otopsi raporunu yayınladılar. Meslektaşları onu Lesko olarak tanıyordu ve 11 Temmuz’da Tiflis’teki dairesinde ölü bulundu. Lashkarava, 5 Temmuz’daki Tiflis Onur Yürüyüşü’nü izlerken yaralanan 50 gazeteciden biriydi.
Raporda, ölümün Lashkarava’nın meslektaşları, hükümet eleştirmenleri ve gözetim örgütleri tarafından sorgulanan aşırı doz uyuşturucudan kaynaklandığı belirtiliyor. İnsan Hakları Gözlemevi’nin Avrupa ve Orta Asya bölümünün yardımcı direktörü Giorgi Gogia, “Lashkarava bulunduktan bir gün sonra, ölüm nedeni tam olarak belirlenmeden önce, yetkililer kamuoyu önünde kan testinden elde ettikleri ‘ön adli sonuçlara’ dayanarak aşırı dozda uyuşturucudan öldüğünü iddia ettiler.” dedi. Global Voices ile bir röportajda.
Ölümünden sonra yetkililer, ailesinin isteği dışında gazetecinin cesedini evinden aldı ve onların ve avukatlarının cesedi birkaç saat boyunca görmesini engelledi. Gogia, yetkililerin Laskharava’nın aşırı dozda uyuşturucudan öldüğüne dair ilk bulguları kamuoyuna açıklamakta gecikmediğini ve bunun da “yetkililerin gerekçeleri ve Gürcü yasalarının ‘ön adli sonuç’ kavramını tanımadığı göz önüne alındığında kamuoyunu manipüle etmeye çalışıp çalışmadıkları konusunda ciddi şüphelere yol açıp açtıklarını” açıkladı.
Aralık 2021’de Lashkarava’nın ailesinin avukatı Beka Takalandze, ailenin hala otopsi sonuçlarını beklediğini doğruladı. Aynı ay, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Doğu Avrupa ve Orta Asya masası müdürü Jeanne Cavelier, soruşturmadaki ilerleme eksikliğini “endişe verici bir durum” ve “siyasi irade eksikliğinin” bir işareti olarak kınadı.
Yerel yetkililerin otopsi sonuçlarını kamuoyuna açıklamaları bir ay daha sürdü. OC Media’nın haberine göre, 7 Ocak’ta Gürcü yetkililer gazetecinin “eroin zehirlenmesinin neden olduğu ağır kardiyovasküler ve solunum yetmezliğinden” öldüğü sonucuna vardı.
OC Media, “Basına sunulan raporun 37 sayfasının dördünde Lashkarava’nın vücudunda başka ilaçların da bulunduğu belirtiliyor.” ifadesi yer aldı. Yerel yetkililerin bu sonuçları açıkladığı aynı gün, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Lashkarava’nın adını 2021’de öldürülen gazeteciler gözlemevine ekledi ve bu da yerel hükümetin şiddetle eleştirdiği bir hareketti. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, gözlemevinin güncellenmesi için nihai otopsi raporunu UNESCO’ya göndereceğini belirtti.
Gürcü sivil toplum grupları, otopsi raporunda Lashkarava’nın aşırı dozda uyuşturucudan öldüğü sonucuna şaşırmadı. Ölü bulununca, devlet kısa sürede uyuşturucu bağımlısı olduğu anlatısını yaydı ve ailesi devlet tarafından otopsi ve adli muayene yapılmasını reddetmesine rağmen polis Lashkarava’nın cesedine el koydu. “Cesedi, aile gelmeden önce polis tarafından evinden çalındı. Yetkililerin son adli incelemenin sonuçlarından alıntılar yayınlaması beş aydan fazla sürdü.” dedi.
Gazetecinin cesedinin evinden çıkarılmasından bir gün sonra, İçişleri Bakanlığı Merkez Kriminal Polis Departmanı Müdürü Mamuka Chelidze, ön toksikolojik bir raporda Lashkarava’nın organizmasında morfin, kodein ve gabapentin gibi ağrı kesiciler ve esrarın kurucu ilkesi olan tetrahidrokannabinol (THC) gibi çok sayıda ilacın izine rastlandığını belirtti. ve eroinin etken maddelerinden biri olan monoasetilmorfin. Agenda.ge’ın haberine göre, aynı açıklamada İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yetkililerin Lashkarava’nın 10 Temmuz’da uyuşturucu satın aldığına dair kanıtlara sahip olduğu, başkent Tiflis’in Ponichala semtindeki Laskharava’nın uyuşturucuyla ilgili faaliyetleriyle bilinen bir bölgede cctv görüntüleri yer aldığı belirtildi.
11 Temmuz’da binlerce Tiflisli, gazeteciye ve son aylarda bağımsız sivil toplumun baskısına desteklerini ifade etmek için sessiz bir protesto gösterisi düzenledi. En az 19 yerel sivil toplum kuruluşu, Başbakan Irakli Gharibashvili ve İçişleri Bakanı Vakhtang Gomelauri’nin istifasını talep eden bir mektup imzaladı.
İstifa olmadı; oradaki tek eylem İçişleri Bakanlığı’na karşı para cezasıydı. Güvenlik kamerası görüntülerinin yayınlanmasının ardından, 2019 yılında devlet yetkilileri tarafından işlenen ciddi suçları araştırmakla görevli bir hükümet organı olan Devlet Teftiş Ofisi, Kişisel verileri ihlal ettiği gerekçesiyle Bakanlığa 2000 laris (yaklaşık 640 ABD Doları) para cezası verdi. Şimdi bu ofis kapatılme riskiyle karşı karşıya.
7 Ocak’ta yayınlanan otopsi raporunda, ölen gazetecinin yakınlarının otopsinin kesin sonuçları hakkında bilgilendirildiği iddia edildi, bu iddia ailenin avukatı Takalandze tarafından reddedildi. Buna göre OC Media: “Takalandze, OC Media’ya yaptığı açıklamada, kendisinin ve ailenin sonuçları basında çıkan haberler sayesinde öğrendiğini ve İçişleri Bakanlığı veya Ulusal Adli Tıp Ofisi’nden hiç kimsenin kendisi veya aileyle iletişime geçmediğini söyledi.”
Sınır Tanımayan Gazeteciler attığı bir tweette, tam bir adli tıp raporunun yayınlanmasını ve şeffaf bir soruşturma talep etti.
Gürcistan: Meclis Başkanı, UNESCO’yu kameraman Aleksandr Lashkarava’nın adını 2021’de öldürülen gazeteciler listesine eklemekle eleştirdi. Yetkililer zanlının aşırı doz uyuşturucudan öldüğünü savunmaya devam ederken, RSF adli tıp raporunun tam olarak yayınlanmasını ve şeffaf bir soruşturma talep ediyor.
İnsan Hakları Gözlemevi’nin ülkeyle ilgili son raporuna göre, geçtiğimiz yıl boyunca Gürcistan’ın medya ortamı bazı ciddi aksaklıklar yaşadı.
Kaynak:es.globalvoices.org