DİSK’e bağlı Genel-İş’in Araştırma Dairesi emar’ın (Emek Araştırma) her yıl 8 Mart öncesinde hazırladığı Kadın Emeği Raporu yayımlandı. Kadınların çalışma yaşamına mercek tutan rapor, eşitsizliğin derinliği ve sonuçlarını göstermesi bakımından çarpıcı veriler içermekte
DİSK’e bağlı Genel-İş’in Araştırma Dairesi emar’ın (Emek Araştırma) her yıl 8 Mart öncesinde hazırladığı Kadın Emeği Raporu yayımlandı. Kadınların çalışma yaşamına mercek tutan rapor, eşitsizliğin derinliği ve sonuçlarını göstermesi bakımından çarpıcı veriler içermekte.
Raporda öne çıkan veriler şöyle:
- OECD ülkeleri ortalamasında istihdamda cinsiyet açığı yüzde 14,5 ve AB ülkeleri ortalamasında yüzde 10 iken Türkiye’de yüzde 39,1!
- Türkiye kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri! 2020 yılında geniş tanımlı kadın işsiz oranı yüzde 36,6 oldu!
- TÜİK 2021 yılı 4. çeyrek verilerine göre, 15-24 yaş arası genç kadın işsizliği 493 bin kişi ile yüzde 27,2’dir. Oysaki geniş tanımlı genç kadın işsizliği 943 bin kişi ile yüzde 42,7’dir ve dar tanımlı işsizliğin iki katıdır.
- 13,3 milyon kadın ücretsiz bakım emeği verdiği için çalışma hayatına katılamıyor!
- Türkiye’de her 10 kadından 3’ü kayıt dışı çalıştırılmaktadır. 1 milyon 533 bin kadın yarı zamanlı çalışırken yarı zamanlı çalışanların yüzde 73’ü de kayıt dışı çalıştırılmaktadır.
- Erkekler, kadınlara göre yüzde 27 oranında daha fazla kazanmaktadır.
- Her 10 kadın işçiden sadece biri sendikalı!
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak:sendika.org