Putin ve Macron’un basın toplantısının önemli noktaları

1568049160492742100
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya devlet başkanı görüşmelerin “sağlam ve yararlı” olduğunu açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin basın toplantısı sırasında, Moskova, Rusya, 7 Şubat 2022Fotoğraf: Thibault Camus / AP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü Moskova’yı ziyaret ederek Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Putin, 5 saatten uzun süren görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, görüşmelerin “sağlam ve yararlı” olduğunu ve içlerinde güvenlik garantileri konularının ele alındığını söyledi.

Avrupa’da güvenlik garantileri

Rus lider, Moskova’nın NATO ve ABD’ye yönelik güvenlik garantisi önerilerindeki başlıca endişelerinin – NATO’nun genişlememesi, İttifakın Rusya sınırları yakınlarına saldırı sistemleri konuşlandırmaması ve bloğun altyapısının 1997’deki durumuna geri dönmesi – göz ardı edildiğini vurguladı..

Putin, “Bu [NATO’ ‘açık kapı’ politikası – birçok ortakla görüştük – oldukça özgür ve bizim görüşümüze göre, sadece ABD ve birçok Avrupa belgesinde kaydedilen hükmün bireysel NATO üyeleri için, eşit ve bölünmez güvenlik temel ilkesine uygun bir yorumdur.” dedi ve bu ilkenin aynı zamanda “güvenliklerini güçlendirmeme taahhüdünü de içerdiğini” söyledi. diğer Devletlerin güvenliği”.

Putin: "Si Ucrania como miembro de la OTAN intenta recuperar Crimea, Europa será arrastrada a una guerra contra Rusia y no habrá ganadores"

Putin: “Bir NATO üyesi olarak Ukrayna Kırım’ı geri almaya çalışırsa, Avrupa Rusya’ya karşı bir savaşa sürüklenir ve kazanan olmaz”

Putin, İttifakın Rusya’nın sınırlarına doğru genişlemesinin ülke için “genel bir tehdit” oluşturduğuna dikkat çekti. Yetkili, “Nato’ya doğru değil, NATO bize doğru ilerliyor.” dedi.

Aynı zamanda Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılması durumunda Kiev’in askeri güç kullanarak Kırım’ı yeniden topraklarının bir parçası haline getirmeye çalışması riskinin ortaya çıktığını ve daha sonra NATO’nun Rusya ile bir çatışmaya sürüklenebileceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı, Rusya’nın NATO ile savaşa girmek zorunda olup olmayacağını daha önce sorduğunu hatırlattı. “Ancak bu sorunun ikinci bir kısmı var: Rusya’ya karşı savaşa girmek istiyor musunuz? Okuyucularınıza, izleyicilerinize ve İnternet kullanıcılarınıza sorun: Fransa’nın Rusya’ya karşı savaşa gitmesini istiyor musunuz?” diye fransız bir gazeteciye cevap verdi.

Putin, Moskova’nın ABD’nin güvenlik garantisi önerilerine verdiği tepkiye washington’a tepkisini göndermeyi planladığını belirtti.

Macron, “Avrupa’da istikrarı sağlayacak yeni mekanizmaların gerekli olduğunu” belirtse de, bunların mevcut anlaşmaların revize edilmesiyle değil, başarılması gerektiğini belirtti.

“AGİt çerçevesinde zaten sahip olduğumuz uygulamaları onaylayarak Avrupa’da güvenlik ve istikrarı inşa edebileceğimizden eminim. Ama yeni kararlar da oluşturmalıyız, belki de daha yenilikçi olmalı.” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Fransa ve Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda işbirliği yapma konusunda anlaştığını belirtti..

NATO, Rusya’yı rakip olarak belirledi

Rusya Devlet Başkanı, NATO’nun 2019’da Rusya’yı rakip olarak belirlediğini vurguladı. “Bunu göz ardı edemeyiz: NATO’nun 2019 askeri stratejisinde, Rusya açıkça ana güvenlik tehdidi ve hasmı olarak tanımlanıyor. NATO bizi düşman olarak belirledi.” dedi.

İttifakın savunma karakterine gelince, Putin Irak, Libya, Afganistan ve Yugoslavya vatandaşlarının NATO’nun ne kadar ‘barışçıl’ olduğunu gördüklerini belirtti. “Bu [NATO’nun barışçıl ve tamamen savunma amaçlı bir örgüt olduğu argümanı” ne ölçüde gerçeğe karşılık geliyor, birçok devletin vatandaşları kendi deneyimlerinden gördüler. Irak, Libya, Afganistan’dır.” diyen cumhurbaşkanı, “Belgrad’a [Yugoslavya]’ya karşı geniş çaplı bir askeri harekat” olduğunu ve bunun “barışçıl bir örgütün gerçekleştirebileceğinden çok uzak bir olay olduğunu” vurguladı.

Putin: "Los ciudadanos de Irak, Libia, Afganistán y Yugoslavia han visto lo 'pacífica' que es la OTAN"

Putin: “Irak, Libya, Afganistan ve Yugoslavya vatandaşları NATO’nun ne kadar ‘barışçıl’ olduğunu gördü”

Putin, NATO’nun askeri altyapısını Rusya sınırlarına yakın bir yere konuşlandırdığını belirtmekle birlikte, aynı zamanda “Moskova’nın Silahlı Kuvvetleri nereye ve nasıl konuşlandırması gerektiği konusunda bize seçim hakkına sahip olduğunu ve planlanan manevra ve tatbikatların yapılmasını talep etmeyi mümkün gördüğünü” belirtti.

Bu bağlamda Putin, Rus askerlerinin kendi ülkesinin topraklarındaki hareketinin komşu devletler için bir tehdit olarak sunulduğunu “hangi temelde çok açık olmadığını” söyledi.

Ukrayna’nın etrafındaki durum ve Minsk anlaşmaları

Minsk anlaşmalarına uyum bağlamında, Rusya Devlet Başkanı Kiev makamlarının bunlara saygı gösterme konusundaki isteksizliğini vurguladı. Putin, “Bana göre, Kiev’deki bugünkü yetkililerin Minsk anlaşmalarının feshedilmesi yolundaki rotayı çizdiği herkes için açıktır.” dedi. Yetkili, “Kiev, Donetsk ve Luhansk ile doğrudan diyalog yoluyla ülkenin toprak bütünlüğünün barışçıl bir şekilde yeniden tesis edilece ilişkin tüm olasılıkları göz ardı etmeye devam ediyor.” diye de ekledi.

Putin’e göre Minsk anlaşmalarına “alternatif yok”.

Ayrıca Putin, eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’ya siyasi sığınma hakkı vermek istediğini de ifade etti.

Buna karşılık Fransa Cumhurbaşkanı, Ukrayna’daki ihtilafın çözümünün sadece “siyasi” olabileceğini ve bu çözümün temelinin Minsk anlaşmalarından oluştuğunu doğruladı.

Daha önce Kremlin, görüşmelerin ana noktasının Rusya ve Batı arasındaki ilişkilerdeki gerginlik olacağını söylemişti.

"La locura y el alarmismo continúan": The Washington Post sugiere que Rusia podría apoderarse de Kiev en dos días

‘Delilik ve korkutma devam ediyor’: Washington Post, Rusya’nın Kiev’i iki gün içinde ele alabileceğini öne sürdü

Bugünkü toplantının öncesinde bir dizi uzak kişi vardı. 15 Kasım itibariyle iki başkan dört telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Her birinde Ukrayna’daki durumu ve farklı Batı medyası tarafından yayılan sözde bir “Rus işgali” haberlerini tartıştılar.

Moskova’nın Aralık ayında ABD ve NATO’ya önerdiği güvenlik garantileri konusuna gelince, iki lider tarafından Ocak ayı sonunda ve geçen Perşembe günü görüşüldü..

Geçen hafta Putin, Washington’un üç önemli talebi görmezden geldiğini iddia etti: NATO’nun genişlememesi, Rusya sınırları yakınlarına taarruz silah sistemlerinin konuşlandırılmaması ve bloğun Avrupa’daki askeri altyapısının NATO-Rusya Kurucu Yasası’nın imzalandığı 1997 devletine geri dönmesi. Daha önce, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yanıtların ana konuya “olumlu bir tepki” içermediğini belirtti: NATO’nun doğuya genişlememesi ve askeri ittifakın Rusya’yı tehdit edebilecek saldırı silahlarını konuşlandırmaması.

Siyasi analist Máximo Quitral, Washington’un Rusya’nın küresel ölçekte öncü bir role sahip olmasını engellemeye çalıştığına işaret ediyor ve bu da muhtemelen ABD Başkanı Joe Biden’ın Moskova’ya baskı yapmak için aldığı bazı kararlarda “bir miktar doğaçlama” yaratan “Rusya ve Ukrayna arasındaki tarihle oldukça kopuk bir siyasi vizyon” olduğuna yanıt veriyor.