“Modern Tarihte Kitlesel Şiddet – Osmanlı İmparatorluğu’nda Hristiyan Nüfusun Soykırımı ve Sonrası [1908-1923] (Mass Violence in Modern History – The Genocide of the Christian Populations of the Ottoman Empire and Its Aftermath) [1908-1923]” adlı çalışma, Routledge Yayınları tarafından İngilizce olarak kitap formatıyla yayımlandı. Kitabın editörleri arasında Ermeni Soykırımı üzerine çalışmaları da olan Yazar Taner Akçam da bulunuyor. Kitap, Selanik Aristoteles Üniversitesi Pontos Araştırmaları Kürsüsünün ev sahipliğinde düzenlenen Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Hıristiyan Nüfusun Soykırımı ve Sonrası [1908-1923] konulu uluslararası konferansta sunulan bildirilerden bir seçkiyi içermektedir.
TANITIM BÜLTENİNDEN
Osmanlı İmparatorluğu’nun alacakaranlık yıllarında, imparatorluk içindeki azınlık nüfusları arasındaki etnik gerginlikler, yönetimin Ermeni halkına yönelik sistematik bir yıkım gerçekleştirmesine yol açtı. Bu, yalnızca Anadolu’daki 2.000 yıllık Ermeni medeniyetini sona erdirmekle kalmadı, aynı zamanda Süryani ve Rum Ortodoks Hıristiyanların toplu katliamına da eşlik etti.
Selanik Aristoteles Üniversitesi Pontus Çalışmaları Kürsüsü tarafından düzenlenen Osmanlı İmparatorluğu’nun Hıristiyan Nüfuslarının Soykırımı ve Sonrası [1908-1923] adlı uluslararası konferansta sunulan makalelerin bir seçkisini içeren bu kitap, yayınlanmamış arşiv materyallerinden ve olayları ve miraslarını karşılaştırmalı bir perspektifte analiz etmek için yenilikçi bir tarih yazımı yaklaşımından yararlanıyor. Osmanlı Soykırımı’nın tarihsel bağlamını anlamak için, Ermeni vakasının yanı sıra, Yunan ve Asur halklarının kaderini incelemek ve durumun karmaşıklığını daha kapsamlı bir şekilde anlamak önemlidir.
Bu cilt öncelikle bir araştırma katkısı olmakla birlikte lisans ve lisansüstü öğrenciler için ikincil okuma sağlayacak bir tamamlayıcı metin olarak da değerlendirilmelidir.