İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 8 Mart Kadın Platformu tarafından “Birlikte mücadeleye” şiarıyla eylem düzenlendi.
İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla “Birlikte mücadeleye” şiarıyla “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştirildi.
Kadın örgütleri, Süreyya Operası ve Boğa önünde buluşarak İskele Meydanı’na doğru yürüdü. İskele Meydanı’nda düzenlenen eylemde Barış Annesi Rewşan Düner, katledilen Muhterem Evcil’in ablası Çiğdem Kuzey, Trans Pride adına Defne konuştu.
Bakırköy Cezaevi’nde tutulan Ece Yıldız Karabacak, Özlem Feza Sezer Bayram, Aynur Cengiz, Ayşe Bengi Çelik, Dilek Pos, Kardelen Taş, Melek Kızılca Ok, Şengül Erdoğan, Ayşe Panuş, İlknur Menengeç, Elif Akgül, Zeyfu Fakir, Alya Akkuş, Esengül Demir, Pınar Aydınlar, Saime Oğuzhan, Sema Barbaros, Semiha Şahin, Berfin Azdal ve Silivri’de tutulan Tanya Kara’nın mektupları okundu.
Ortak açıklamayı Devrim Edepali yaptı. Açıklamada iktidarın aile yılı ilanıyla birlikte kadınların ev içi ve bakım yükünü artırdığı, bununla birlikte iş hayatında da esnek ve düşük ücretle çalıştırmanın yaygınlaştırılmaya başlandığının altı çizildi. “Aile yılı” kapsamında kadınlara “müjde” diye duyurdukları esnek çalışmanın, gerçekte erkeğe bağımlılık, sosyal güvencesizlik, ücretlerin “harçlık, katkı” diyerek düşürülmesi, sendika hakkının gaspı, işsizlik, yoksulluk ve şiddete daha açık hale gelmek anlamına geldiği belirtildi.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
“TTL Tütün, Digel Tekstil, TKIS Blind, Sunel Tütün, Askaynak (Kaynak Tekniği), Temel Conta, Chinatool, Hitachi, Polonez, Çelikaslan, Hepsijet’te çalışan ve daha birçok işçi kadına adeta kölelik koşulları dayatılıyor. Havalandırma sisteminin olmaması nedeniyle zehirli havayı soluyor, yazın kavurucu sıcaklıkta, kışın ise donacak kadar soğukta çalışmak zorunda kalıyorlar. Tuvaletler sıklıkla kilitli, kadın işçilere ya hiç içme suyu verilmiyor ya da sadece bir yudum su sunuluyor. Kadınlar bayılana kadar bant başında fazla mesaiye bırakılıyor, taciz, hakaret ve baskılar ise günlük ve sıradan olaylar haline geliyor. Tüm bu insanlık dışı koşullara karşı başlayan direnişlerin en ön saflarında kadın işçiler duruyor, mücadelenin en önünde duruyor. Eşit işe eşit ücret, güvenceli çalışma, sendikal hak ve özgürlüklerimiz için birlikte mücaleye.”
Çocukların gelişimi ve korunması için var olan mekanizmaların yok edildiği, doğum kontrolü, kürtaj ve aile planlaması gibi temel hakların hedef alındığının söylediği açıklamada, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi kurumlar eliyle kadınların sağlığının tehlikeye atıldığı vurgulandı.
Açıklamada geçtiğimiz günlerde tutuklama terörü hatırlatılarak “Kadın hareketinden yol arkadaşlarımızı sorgusuz sualsiz tutuklayan yargı, Pınar Gültekin’in katilini, canavarca hisle öldürme suçundan kurtarmaya çalışıyor!” denildi.
Kadın cinayetlerine değinilen açıklamada emperyalist çıkarlarla sürdürülen savaşların büyük yıkıma neden olduğu ifade edildi. Açıklama sonlanırken şunlar denildi:
“Polonez’de direniş alanına kurulan polis barikatlarını yıkan işçi kadınlar biziz. Chinatool’da insanca bir ücret mücadelesinin en önünde durarak haklarını kazanan kadınlar biziz. Ayşenur ve İkbal için kadın cinayetlerine karşı binlerle kampüsleri dolduranlar biziz. Yunanistan’da, İspanya’da, Sırbistan’da ve tüm Ortadoğu’da meydanları dolduran biziz. Kadınlara dönük baskı ve saldırılara rağmen direnen kadınlar ışığımız olmaya devam ediyor. Umudu büyütecek olan da biz kadınlar olacağız, bizim örgütlü mücadelemiz olacak!”
Eylem çekilen halaylar, atılan sloganlarla son buldu.
8 Mart Kadın Platformu eylemde 11 kişinin polis saldırısıyla gözaltına alındığını duyurdu.
Ankara’da 8 Mart eylemi
Ankara’da 8 Mart eylemi bugün (8 Mart) Ankara Kadın Platformu’nun çağrısı ile saat 15.00’da yapıldı. Polis barikatıyla önleri kesilen kadınlar açıklamayı barikat önünde okudu.
Ankara’da 8 Mart eylemi bugün (8 Mart) Ankara Kadın Platformu’nun çağrısı ile saat 15.00’da yapıldı. Kolej Metro’da buluşan kadın örgütleri sloganlarla yürüyüşe başladı. Güven Park’a yürümek isteyen kadınların önü polis tarafından kesildi.
Barikat kurulmasını protesto eden kadınlar Ziya Gökalp Caddesi’nde oturma eyleminin yanısıra sloganlarla bekleyişlerini sürdürdü. Oturma eylemi esnasında “Kadınlar ölürken polis neredeydi”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Kadınlara değil katillere barikat”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.
Bir süre bekledikten sonra burada açıklama yapıldı. Okunan açıklamada AKP-MHP iktidarının 2025 politikası kapsamında aile kavramı eleştirilerek şunlar ifade edildi:
“Aile kavramı adı altında kadınları yok sayıyorlar. Kadınlar ve LGBTİ’ler olarak bedenlerimiz üzerindeki sömürüyü kabul etmiyoruz. Homofobiye de transfobiye de geçit vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesini fesh ederek kadınların yaşamı riske atılmıştır. Bununla beraber cezasızlık politikası da yaygınlaşmıştır. Kadın düşmanı politikalara karşı sessiz kalmayacağız. Katledilen tüm kadınların hesabını soracağız.”
Ortadoğu’daki saldırıların da teşhir edildiği açıklamada şunlar denildi:
“Bugün Orta Doğu’da var olan savaşın yıkıcı sonuçları ile kadın ve LGBT’ler olarak karşı karşıyayız. Suriye’de Alevi kadınların üzerindeki baskılar devam etmektedir. İdam cezaları verilmektedir. Türkiye’de da kadınlar ağır baskı altındadır. 23 yıldır kadınların haklarına baskılar artmaktadır.”
Metnin okunmasının ardından Kürtçe bir metnin de okunması ile eylem sonlandırıldı.
Eylem boyunca “Krizin faturası patronlara”, “Jin jiyan azadi”, “Yaşamak için sosyalizm”, “Nefrete inat yaşasın hayat” sloganları atıldı.
Kayseri’de 8 Mart eylemi
Kayseri Kent Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi yapıldı. Eylem öncesinde Kayseri Forum önünde toplanan kitle meydana kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Kayseri Kent Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi yapıldı. Eylem öncesinde Kayseri Forum önünde toplanan kitle meydana kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Kadın erkek el ele mücadeleye!”, “Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye!”, “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” sloganları atıldı.
Meydana gelindiğinde ortak basın metnini platform adına Belkıs Karabulut okudu. Basın açıklaması şu ifadelerle başladı:
“1857’de Amerika Birleşik Devletleri’nde bir tekstil fabrikasında çalışan, eşit işe eşit ücret ve daha iyi koşullarda çalışma talepleriyle örgütlenerek greve giden, polisin müdahalesi ile çıkan yangında hayatını kaybeden 129 kadın işçinin ve onların kız kardeşlerinin taleplerinin hala talebimiz olduğunu ifade etmek üzere bir kez daha alanlardayız.”
Açıklamanın devamında şu vurgular yapıldı:
“Biz kadınlar buradan sesleniyoruz. ‘Aile yılı sizin, mücadele bizim olsun’ diyoruz. Yok saymanıza, eve hapsetmenize, sömürünüze, emeğimizi yok saymanıza, ayrımcılığınıza, şiddetinize, eşitsizliği derinleştiren politikalarınıza karşı boyun eğmiyor; haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyor, ‘tek güvencemiz mücadelemiz’ diyerek birleşiyoruz.”
Mersin’de emekli kadınlardan 8 Mart eylemi
2021 Tüm Emekli-Sen Mersin Şubesi üyelerinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü için düzenlediği eylemde direnen işçiler selamlandı.
Eylemde basın metni okunmadan önce Türkiye’deki kadınların yaşadığı sorunları anlatan skeç oynandı. Skeçin ardından emekçi kadınlar konuşma yaptı. Eylem boyunca “Kadın erkek el ele, özgürleşmeye!”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Sefalete teslim olmayacağız!”, “Kadın, yaşam, özgürlük!” sloganları atıldı.
Eylemde Suriye’deki Alevilere yönelik katliam protesto edilerek, direnişteki işçilere selam gönderildi. Basın metnini 2021 Tüm Emekli-Sen Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Sıdıka Gündüz okudu. Açıklamada şunlar denildi:
“Biz emekli kadınlar sadece kendimizi değil, eşimizi, çocuklarımızı ve torunlarımızı da, yani bütün toplumu refaha ulaştıracak bir kurtuluş hareketinin doğal üyeleriyiz. Bu bilinçle, emperyalizmin dünya halklarını köleleştirme seferlerine, emeğimizin sömürülmesine, haklarımızı gasp edilmesine ve yaşamlarımızın değersizleştirilmesine karşı sesimizi bir kez daha yükseltiyoruz. Fabrikada tarlada okulda evde sokakta, yoksulluğa pahalılığa işsizliğe karşı alın teriyle geçinme mücadelesi veren bütün kadınlarla sonuna kadar dayanışma içinde olacağız.”
Gebze’de 8 Mart
Gebze Kadın Platformu Gebze Kent Meydanı’nda 8 Mart eylemi gerçekleştirildi.
Gebze Kadın Platformu Gebze Kent Meydanı’nda 8 Mart eylemi gerçekleşti. Gebze Kadın Platformu’nun çağrısıyla Gebze çarşıdaki çeşmede buluşan kadınlar, Gebze Kent Meydanı’na yürüdü.
Kent Meydanı’nda bir araya gelen kitle sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde basın açıklamasını gerçekleştirdi. Basın açıklamasında 8 Mart’ın tarihsel önemine ve güncel taleplere değinildikten sonra, Temel Conta işçilerinden gelen mesaj okundu. Ayrıca geçtiğimiz sene katledilen eski Migros Depo direnişçisi Gülhan Albayrak’ın kız kardeşine söz verildi.
Eylemin devamında yapılan konuşmalarda mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Ardından Gülhan Albayrak cinayetiyle ilgili 11 Nisan’da gerçekleşecek duruşmaya çağrı yapılarak eylem sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak