Günümüz mücadelesinde birlik nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Serdar Okan

Dostlar yoldaşlar, günümüzde birlik tartışmaları hızını kesmeden hayatın her alanında devam etmektedir. Bu tartışmalara öncülük eden kalemler genelde geçmiş tarihlerde ustalardan alıntılar vererek yazı ve fikirlerini güçlendirmektedir. Bu günümüze sürekli uygulana gelen yöntemdir. Bir çok kişinin yazıları veya makaleleri hayat hakkı bulmadan arşivde yerini alıyor. Bunun temel sebebi ise geçmiş örneklerin somut koşulları ile günümüz somut koşulları ile somut tahlile dayanmamasıdır. Elbette geçmiş deneyimler ve siyasetler güne ışık tutarlar, ama aynı uygulama farklı dönemde ışık tutacak anlamını taşımaz. Her dönemin kendine has durumu ve somut koşulu vardır. Günün ihtiyaç ve sorumluluğunu geçmişin ihtiyaç ve sorumluluğuna göre çözme hükümlüsü maalesef diyalektik sonuçlar vermiyor. Bu tür sentezler de ancak ve ancak kendinden menkul siyasetler olarak tarihimize geçiyor.

Birlik zor işdir yoldaşlar, dostlar. Örneğin bir insanla hayatınızı birleştiriyorsunuz. Evi bölüşüyorsunuz, mutfak işleri bölüşülüyor, masraflar ve harcamalar bölüşünüyor, yatağınızı bölüşüyorsunuz, özelinizi bölüşüyorsunuz.

Örneğin bir iş yeri için ortaklıkta birlik ediyorsunuz. Yapılan planlanma bölüşülüyor, iş saatleri bölüşülüyor, gelir giderler bölüşülüyor, mekan bölüşülüyor.

Misal okumak istiyorsunuz. Bir sınıfa giriyorsunuz, ortak ders alıyorsunuz. Ortak sınıfı paylaşıyor ve bir sandalye alıyorsunuz. İstediğiniz zaman pencereyi açıp kapatamıyorsunuz. Ders zamanlarına kendinizi ayarlamalısınız ve diğer öğrencilere göre ortak hareket etmelisiniz.

Yada hayatın her alanında birileriyle birlikte iş yapma konusu ister istemez alanınızı paylaşmayı gerektiriyor. Bu zor ama büyümeye yönelik kararı veren herkes, her gurup ve her kesim çeşitli zorlukların bilincinde olmalı. Her davranış ve karar bir ihtiyacın ürünüdür. Her birlik, canım sıkıldı birleşiyorum demekle olmuyor. Her birliğin bir ön tanışma süreci vardır ki, bu ihtiyaçtan doğar. Ön süreçte birlikte yaşanılan ortak hareketler, sosyal faaliyetler ve tartışmalar sizi birliğe iten etmenler.

Siyasal birlikler de ise ortak faaliyetler ve bu süreçte yaşanılan ideolojik, teorik ve programınız esastır. Geçmişi, gününüzü ve geleceği hangi dünya görüşü ile bir noktada ortak değerlendirmenize bağlıdır.

Özellikle Maoist saflarda bir çok birlik tartışmaları yürütülmektedir. Fakat ortak tarih ve değerlerde bile bir araya gelemeyenlerin bu tartışmaları kitle tarafından pek kale alınmıyor.

Sırf alttan gelen hoşnutsuz eleştirilere kayıtsız kalmıyoruz diye yürütülen tartışmaları dır bu birlik atışmaları. Birlik ve dirlik diye derdi olan kurumlar “küçük dükkan olsun benim olsun” derdi olanlar olamazlar.

“Dünyanın bütün işçileri ve ezilen halklar birleşin” diye mücadeleyi bu sloganla bayraklaştıranlar, en yakın çevrelerle bunu mücadele birliklerinde örgütlemeyenlerin ciddi ideolojik sıkıntıları olduğu aşikardır.

Özellikle tasfiyeci revizyonizmin her alanda kol gezdiği bu dönemde, bu kesime en iyi cevap ideolojik ve teorik tartışmalar sonucu örgütsel birlikleri başarmak tır. Bu bir ihtiyaç ise, bunu ilkeli bir şekilde taktik hamlelerle stratejiye uyarlanması diye sınıfsal görevimiz vardır.

Böyle ilkeli ve şanlı görevi hayata uygulayarak mücadele komünümüzün, önderlik mekanizması Partimizi, paylaşmaktan onur duymalıyız.

Özellikle faşizmin bu denli yoğun saldırılarına ezilenlerin sınıf Partisi önderliğinde yanıt olmak ezilenler de güven yaratacaktır.

Günlük tartışma ve sohbetlerde üç kişi bir araya gelemiyoruzu aşıp, her alanda maoistler bir araya geliyorlar seviyesine yeniden ulaşmalıyız. Sınıf perspektifi ve öncüsü esası bu olmalıdır.

Gruplar, kurumlar ve partilerin ilkeli ve tutarlı birlikleri örgütsüzlüğe itilmiş kişilerde de ciddi bilinç sıçraması ve güven yaratır ve muazzam bir gelişmeye vesile olur. Onun için her bir faaliyetimiz ve kadrolarımız üstüne vazife olan alanlarda bu konuları ciddiye almalı ve kendini aşan durumlarda üst örgütlenmelere kaygılarını yazarak bu meselelerin merkezileşmesine katkı sunmalı.

Bu gelişmeler işçi sınıfı ve ezilenleri cesaretlendirir ve sınıf düşmanlarını rahatsız eder ancak.

Birlik-Mücadele-Birlik

Yorumlar kapalı.