“ÇED muafiyeti” yargıya taşındı

featured

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu Grubu gerçekleştirdiği basın toplantısıyla “Aliağa’da ÇED’siz, lisanssız ve denetimsiz gemi sökümü yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıda basın metnini ise EGEÇEP avukatlarından Arif Ali Cangı okudu. Ege İşçi Birliği’nin de katıldığı açıklama süreç bilgilendirmesiyle başladı: 

“Aliağa İlçesi’nde yer alan gemi söküm tesisleri, var olan biçimiyle çalışanlar, toplum ve çevre sağlığı açısından çok önemli bir tehlike kaynağıdır.

Gemi söküm tesislerinin üretim kapasitelerinde büyük bir artış olmuştur. Bu durum çevresel etki değerlendirmeyi zorunlu kılmaktadır.

Tesislerin bulunduğu alandaki işletmelerin TOKİ ile kira sözleşmeleri 2026 yılında sona erecektir. Bu durum; çalışanlar, toplum ve çevre sağlığını tehdit eden gemi söküm tesislerinin ruhsat ve izinlerinin yeniden düzenlenmesi  için bir fırsattır.

Yukarıda ifade edilen gerekçelerle, Aliağa’da faaliyet gösteren gemi söküm tesisleri için Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) süreci işletilmesi gerektiğine ilişkin EGEÇEP, İzmir Barosu, TMMOB Mimarlar Odası, İzmir Tabip Odası ve 8 yurttaş, 10 OCAK 2025 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı dava açtı.”

Açıklamada ÇED itirazının nedeni şu şekilde açıklandı:

“Sektörün Aliağa’da faaliyete başlamasından bu yana 1980’li yıllardan itibaren şirketler pek çok operasyonel değişiklik geçirmiş, ÇED Yönetmeliğinin yürürlüğü girdiği tarihten bu yana kapasiteleri artırmış ve pek çok farklı şirketlere devirler gerçekleşmiştir. ÇED Yönetmeliğindeki muafiyet şartlarını ortadan kaldıracak pek çok değişiklik olmasına karşın kanuna karşı hile yoluyla ÇED’den muaf tutulmuşlardır.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

 “Aliağa, iki limanı, bir LNG terminali, Demirdöküm fabrikaları, haddehaneler, doğalgazlı ve kömürlü termik santralleri, rafineri ve petro-kimya tesisleriyle Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden biridir. Gemi söküm sektörü, demir çelik fabrikalarına hurda ham madde sağlayarak, yukarıda sıralanan sistemin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Geri dönüşümü yapılan gemilerden elde edilen çeşitli diğer metallerin ve ekipmanların geri kazanımı da aynı bölgede gerçekleşmektedir. Aliağa’daki kirletme potansiyeli olan bu tesislerle birlikte değerlendirildiğinde bölgenin kümülatif değerlendirmeye gereksinim duyduğu açıktır.” denildi. Açıklama duruşma gününe yapılan çağrı “Aliağa’da toplum ve  işçi sağlığının korunmasından, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkından yana olan herkesi davamıza (İzmir 2.İdare Mahkemesi’nin 2025/62 Esas) müdahil olmaya çağırıyoruz.” 

Kaynak: Kızıl Bayrak