Bir sömürge fizyolojisi: YOU HIDE ME

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ganalı film yapımcısı Nii Kwate Owoo’nun 1970 yapımı, çalıntı Afrika sanat eserlerinin ülkesine geri getirilmesine yönelik kampanyanın yaygın ilgi görmesinden çok önce çekilen YOU HIDE ME, sömürge dönemlerinde İngilizler tarafından yağmalanan Afrika sanatının gizli hazinelerine ışık tutuyor.

50 yıllık film, Avrupa ve Amerika müzelerinin bodrumlarında saklanan Asante eserleri ve Benin bronzlarından oluşan geniş koleksiyonu ortaya çıkarıyor.

İngiliz müze yetkililerinden izin almak ve sıkı güvenlik önlemlerini almak gibi başlangıçtaki zorluklara rağmen, Owoo’nun belgeseli Afrika’da yüzyıllardır süren kültürel yağmanın özünü yakalıyor.

Filmin galası Londra’daki Afrika Merkezi’nde yapıldı ancak dağıtım zorluklarıyla karşılaştı.

Belgesele olan ilgi son dönemde küresel Black Lives Matter hareketinin ortasında arttı ve belgeselin, Philadelphia, Pennsylvania’daki (ABD) 2020 BlackStar Film Festivali ve En İyi Kısa Belgesel kategorisini kazandığı Paris, Fransa Kısa Film Festivali de dahil olmak üzere prestijli film festivallerine dahil edilmesine yol açtı.

SİZ BENİ GİZLEYİN (YOU HIDE ME), 2021 yılında Sinema DİRENCİ’nde gösterildi! (Almanya’nın Köln kentindeki Rautenstrauch-Joest Müzesi’nde postkolonyal sinema üzerine film serisi.)

Orada Owoo, filmin yapımı ve dağıtımı, 1970’lerdeki önemi ve 50 yıl sonra bugünkü önemi hakkında bir sohbete katıldı.

15 dakikalık görüşmede özetle şunları belirtti:

“1960’ların sonlarında, Londra Film Okulu’ndan mezun olduktan kısa bir süre sonra, kendimi Gana’daki günlerimden beri beslenen derin bir tarih ve sanat tutkusuyla beslenmiş buldum. Keşfetmeye hevesli olduğum için British Museum’u ziyaret ettim.

Afrika sergi salonunda dolaşırken, kilitli cam kapıların ardındaki, müzenin geniş koleksiyonunun sadece bir kısmını temsil eden çok sayıda eser dikkatimi çekti.

Gördüklerimden ilham alarak bu hazineleri belgelemeye karar verdim. Müze yetkililerinin çekim talebime olumlu yanıt vermesi beni şaşırttı ve kayda değer bir yolculuğun önünü açtı.

Ödünç alınan bir kurgu odası ve küçük bir ekiple donanmış olarak, müzenin güvenlik görevlileri ve sayısız eserle dolu labirent gibi bodrumunda gezinerek bir günlük bir çekim gezisine çıktım.

Ortaya çıkan belgeselin ilk gösterimi Londra’daki Afrika Merkezi’nde yapıldı ve çalınan Afrika eserlerinin durumuna ve bunların ülkelerine geri gönderilme ihtiyacına dikkat çekildi. Ancak o dönemde selüloit filmlerin dağıtımındaki sınırlamalar nedeniyle etkisi son yıllara kadar büyük ölçüde sınırlı kaldı.

2020’de Black Lives Matter hareketinin teşvik ettiği küresel hesaplaşmanın ortasında filme olan ilgi arttı.

BlackStar Film Festivali’ne dahil edilmesi, Paris Kısa Film Festivali organizatörlerinin dikkatini çekerek En İyi Kısa Belgesel kategorisinde beklenmedik bir zafer elde edilmesini sağladı.

Bu yeni keşfedilen tanınma, çalınan Afrika eserlerinin iadesi konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi ve UNESCO ile iş birlikleri ve bunların ülkelerine geri gönderilmesini savunan bir kuruluş olan AFRITEAM’in kurulmasıyla sonuçlandı.

Filmin yaratılışının elli yılını anarken bu film, sömürgeciliğin kalıcı mirasının ve kültürel miras alanında devam eden adalet mücadelesinin güçlü bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor.”

Ganalı yayın Modern Ghana’nın 6 Şubat 2024 tarihli raporuna göre gazetecilerle konuşan Owoo, filmi çeşitli Gana dillerine çevirme çabalarının sürdüğünü, böylece daha geniş bir erişilebilirlik sağladığını ve sömürge döneminde Afrika yaratıcılığının çalınmasına ilişkin daha derin bir anlayış geliştirildiğini açıkladı.

Film, şu anda çevrim içi veya çevrim dışı izlenebiliyor.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.