Jeopolitik Depremler Felaket Savaşı Tehlikesini Artırıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihte birçok kez felaket savaşlarında doruğa çıkan yükselen ve azalan güçler arasında klasik bir Thucydides Tuzağı* ile karşı karşıyayız. Ama şimdi riskler varoluşsal.

Joseph Gerson 9 Ekim 2021, Cuma

Joe Biden yıl sonuna kadar Xi Jinping ile sanal olarak görüşecek olsa bile, AUKUS (Avustralya, İngiltere ve ABD ittifakı) ve QUAD oluşumu, felaket büyük güç savaşının tehlikelerini büyük ölçüde artıran jeopolitik depremlerdir.

Bunlar, ABD’nin Asya-Pasifik ve küresel hegemonyasını koruma çabalarının tezahürleridir. 1850’lerin başlarında, ABD elit üyeleri, ABD’nin dünyanın ekonomik ve askeri olarak baskın gücü olabilmesi için önce Asya’nın kontrolünü kazanması gerektiğini savundu. Asya’ya giden basamaklar, Hawaii’deki darbe ve 125 yıl önce Filipinler, Guam ve Samoa’nın imparatorluk fetihleriyle güvence altına alındı. Pasifik Savaşı’nda ABD ordusunun zaferiyle okyanus bir Amerikan Gölü haline geldi.

Felaket bir savaşı önlemek ve tüm insanlığın karşı karşıya olduğu iklim, nükleer ve pandemi tehditlerini tersine çevirmek için gerekli olan sınırlı ortak güvenlik diplomatik işbirliklerini inşa etmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Güney Çin/Batı Filipinler Denizi’nde ve Tayvan üzerinde bugün yaşanan gerginliklerin kaynakları arasında, Japonya’nın ABD’de resmen teslim olduğu egemenlik konusundaki belirsiz atıflar da yer alıyor. S.-Japonya askeri ittifakı, 1952’de ABD askeri işgalini sona erdirmek için tokyo’ya gizlice dayatıldı. Daha derinden, gerginliklerin kaynağı, şu anda hegemonik bozukluğu rahatsız eden sözde kurallara dayalı düzeni belirlemede çok az girdisi olan bölgesel ekonomik, askeri ve teknolojik Asya süper gücünün -Çin- yükselişidir. Tahmin edilebilir bir şekilde, Çin bu kuralların bazılarını yeniden yazmak için baskı yapıyor. Elbette doğru olmayabilir ve Güneydoğu Asya ülkeleri hem Çin’in hem de ABD’nin geniş emellerinin bedelini çok sık ödüyorlar. Bununla birlikte, Çin’in bazı eylemleri Pekin’in yüzlerce ABD dış askeri üssü ve 7.

Tarihte birçok kez felaket savaşlarında doruğa çıkan yükselen ve azalan güçler arasında klasik bir Thucydides Tuzağı ile karşı karşıyayız. Ama şimdi riskler varoluşsal. Ve farklılıklar olsa da, şu anki anın I. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarla rahatsız edici benzerlikleri var: yükselen ve azalan güçler arasındaki gerginlikler, karmaşık ittifak yapıları – şimdi QUAD ve AUKUS dahil, yoğun milliyetçilik ve katılımcı nefretleri, toprak anlaşmazlıkları ve bir asır önce insanların savaşa izin vermeyecek kadar derin olduğunu düşündüğü ekonomik entegrasyon. Son olarak yeni teknolojiler, otokrasiler ve joker aktörlerle silahlanma yarışları var.

ABD Büyük İşletmesi’nin Çin pazarına erişimi konusunda artan endişeleri olsa da, Çin’in kontrol altına alınması gerektiği ve yükselişinin ABD’nin üstünlüğünü sağlamayı başardığı konusunda güçlü bir ABD elit konsensüsü var. Washington’daki barış savunucuları, Pekin’i uyum içine sokma gereğini sorgulamak söz konusu olduğunda buradaki siyasi ortamı “radyoaktif” olarak nitelendiriyorlar.

Pentagon, Çin’in belirleyici askeri doktrininin “stratejik savunma” olduğunu kabul etse de, Biden, Blinken, Sullivan, Austin ve Campbell (Obama’nın Asya pivotunun yazarı ve AUKUS müzakerelerinin baş figürü) Trump’ın 2018 Ulusal Savunma Stratejisi üzerine inşa ediliyor. Bu doktrin tanımlama, ülkenin stratejik önceliğini “terörle mücadeleden” “büyük güç rekabetine”, Çin’e karşı savaş hazırlıklarına ve Rusya ile daha az dereceye kaydırdı.

Biden yönetiminin Afganistan’dan hızla çekildiğini açıklamadan önce NATO müttefiklerine danışmayı reddetmesi ve AUKUS ittifakının (Hindistan ve Japonya’nın da AUKUS tarafından köreltilmesiyle) promulgation’u sonrasında Biden ve şirketi şimdi haklı olarak “Önce Amerika” emelleri ve politikaları izlemede Trump’tan biraz farklı olarak eleştiriliyor. Obama döneminin Hindistan’ı stratejik ortak olarak kur yaptığı dönemden sonra, Trump ve mandalinaları QUAD bloğunun oluşumunu başlattı. Biden o zamandan beri bunu, aslında abd’nin bölgedeki askeri, teknolojik, ekonomik ve yumuşak gücünü artırmak için tasarlanmış olan yarı ittifak için gizli, yumuşak satış “geleneksel olmayan güvenlik” vaatleriyle takip etti. Geçen ayki QUAD zirvesi sağlık, iklim, yarı iletken, uzay ve tedarik zinciri işbirliği sözü veren ortak bir bildiriyle sona erdi. Yine de, Quincy Sorumlu Devlet Aracı Enstitüsü’nün bildirdiği gibi “Malabar tatbikatının dereceli puanlama anahtarı altında, QUAD ülkeleri sürekli olarak derin askeri birlikte çalışabilirlik inşa ediyor ve özellikle denizaltı karşıtı savaş olmak üzere daha sofistike savaş tatbikatları yürütüyorlar.” Hindistan nihayetinde nato benzeri bu ittifakın “zayıf halkası” olduğunu kanıtlasa bile, Güney Kore ve birkaç ASEAN ülkesini QUAD’ya entegre etme emelleri vardır.

AUKUS, QUAD’dan daha kötü. Derinden istikrarsızlaştırıcı bir jeopolitik depremdir. 1 Ekim’deki ortak açıklamamızın açıkladığı gibi, AUKUS Çin ile rekabeti tehlikeli bir şekilde yoğunlaştırmaya devam ediyor ve QUAD gibi, kazaların ve yanlış hesaplamaların felaket savaşlarına tırmanmayı tetikleyebileceği tehlikeleri artırıyor. Son birkaç yıldır Avrupa’dan gelen uyarılarla tutarlı olarak, gizli müzakere ve Amerika AUKUS’un ilk duyurusu sadece NATO’yu (ki bu kendi içinde kötü olmaz) kırmakla kalmadı, aynı zamanda bağımsız bir Avrupa askeri süper gücü yaratma güdüsüne siyasi yakıt da ekliyor.

Daha da önemlisi, AUKUS QUAD’ya ek olarak, iklim acil durumu, nükleer silahlar ve pandemilerin yol açtığı yıkım tehditlerinin ortaya çıkarsa, esas olan ABD-Çin işbirliği olasılığını daha da baltalamamaktadır. Avustralya’ya nükleer enerjili denizaltılar ve nükleer silah sınıfı yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum sağlanması Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’nı daha da baltalıyor. Ve AUKUS, önümüzdekilerin korkutucu uyarılarında, Japonya ve Avustralya’daki militaristlere neden nükleer denizaltılara, HUE’ye ve ilgili teknolojilere sahip olamadıklarını sormaları için yol alıyor.

Son olarak, ABD’nin Güney Çin/Batı Filipinler Denizi’ndeki hegemonyasını pekiştirme kampanyasının tehlikelerini -21. potansiyel olarak nükleer, parlama noktası.

Biden yönetimi, Tayvan’ın Washington’daki üst düzey diplomatik temsilcisini yemin törenine davet ederek çin’in gözüne parmağını sokarak başladı. O zamandan beri Tayvan Boğazı’nı transit geçirmek için defalarca savaş gemileri gönderdi, Tayvan’a yeni silah satışları duyurdu ve Tayvan’ı askeri olarak savunmaya “kaya gibi sağlam” bağlılığını ilan etti. Aslında, Tayvan askeri olarak savunulamaz. Bunun yerine, nükleer caydırıcılığın sadece 1955 ve 1958 Tayvan krizlerinde olduğu gibi işe yaramadığı her yerde olduğu tehlikeyi görmezden gelen ABD, Tayvan statükosunda korumak için ilk saldırı nükleer tehditlerine güveniyor.

ABD barış hareketi, yirmi yıllık büyük Ortadoğu’daki sonsuza dek süren savaşlara direnmekten büyük güç savaşının artan tehlikelerine geçiş yapmaya başladı. Ortaya çıkan hareket, bir dizi taahhüt ve eylemi yansıtacaktır. En azından, felaket bir savaşı önlemek ve tüm insanlığın karşı karşıya olduğu iklim, nükleer ve pandemik tehditleri tersine çevirmek için gerekli olan sınırlı ortak güvenlik diplomatik işbirliklerini inşa etmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğine inanıyorum.

*Uluslararası Barış Bürosu, Asya-Avrupa Halklar Forumu, Barış, Silahsızlanma ve Ortak Güvenlik Kampanyası, Barış Eylemi ve diğer kuruluşlar tarafından düzenlenen Uluslararası Barış Hareketlerinin AUKUS Askeri Paktına Bakış Açılarında verilen bir konuşmaya dayanmaktadır.

*”(…)Üçüncü Dünya Savaşı’nın çıkıp çıkmaması, bu önde gelen askerî ve sanayi güçlerin, Tukidides tuzağına düşüp düşmemelerine bağlı gözüküyor.

Tukidides tuzağı, Graham Allison’ın tabiriyle, yükselmekte olan bir gücün egemen olan diğer bir gücü, onun yerine geçmekle tehdit etmesinden dolayı oluşan şiddetli yapısal gerilimdir. Allison der ki, son beş yüzyıl boyunca toplam on altı kez yükselmekte olan bir güç, egemen gücü yerinden etme durumunda kaldı. Bu on altı durumun on ikisinde ise netice savaştı.” (https://birikimdergisi.com/guncel/8322/tukidides-tuzagi-ve-ucuncu-dunya-savasi)

Kaynak: commondreams.org


Çalışmalarımız Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0) altında lisanslanmıştır. Yeniden yayınlamaktan ve yaygın olarak paylaşmaktan çekinmeyin.

Yorumlar kapalı.