ABD Merkez Bankası (Fed), hedefinin ‘ücretleri düşürmek’ olduğunu söyledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, amacının “ücretleri düşürmek” olduğunu söyledi.

Powell, 4 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, Fed’in faiz oranlarını yüzde yarım artıracağını ve ABD’de son 40 yılın en yüksek seviyesinde olan enflasyonu düşürmeye yönelik politikalar uygulayacağını açıkladı..

Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir basın dökümüne göre, Powell, küresel olan bu enflasyon krizini, Ukrayna’daki vekalet savaşına ve Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına değil, sözde çok fazla para kazanan ABD’li işçilere bağladı.

Powell, “İşverenler iş ilanlarını doldurmakta zorlanıyor ve ücretler uzun yıllardır en hızlı şekilde artıyor” dedi.

Fed’in önerdiği çözüm: ücretleri düşürmek.

Ekonomi Covid-19 salgınından kurtulurken ABD’de işsizlerden daha fazla iş ilanı var.

Powell, iş ilanları ve işsizlik arasındaki bu tutarsızlığın, işçileri az sayıda faydayla kötü, düşük ücretli işler almaktan caydıran ve bu nedenle onlara çok fazla güç veren yüksek ücretlerden kaynaklandığını iddia etti.

Fed başkanı, “Ücretler yüksek koşuyor, bir süredir koştukları en yüksek seviyede” diye yakındı.

İşçilerin işgücü piyasası tarafından disipline edilmesi gerekiyor, diye ısrar etti.

Powell şöyle dedi:

İşgücü piyasasında ılımlı bir talebe sahip olabileceğimiz ve bu nedenle işsizlik artmadan boş pozisyonların düşmesine neden olabileceğimiz bir yol var, çünkü boş pozisyonlar olağanüstü derecede yüksek bir seviyede. Her işsiz için 1,9 boş yer vardır; 111/2 milyon boş pozisyon, 6 milyon işsiz.

Powell bunu ücretleri düşürerek yapmayı hedefliyor.

“Talebi ılımlılaştırarak, boş pozisyonların düştüğünü görebiliriz ve sonuç olarak – ve oldukça önemli ölçüde düşebilirler ve bence arz ve talebi en azından olduklarından daha yakın bir şekilde birbirine yaklaştırabilir ve bu bize daha düşük olma şansı verir – enflasyonu almak – ücretleri düşürmek ve daha sonra ekonomiyi yavaşlatmak zorunda kalmadan enflasyonu düşürmek ve durgunluk yaşamak zorunda kalmadan ve işsizliğin maddi olarak artmasını sağlamak. Yani buna giden bir yol var” dedi.

Federal Rezerv başkanı, “bu ücretlerin bir dereceye kadar enflasyon tarafından yenildiğini” kabul etti. Ancak Powell, ekonomist Michael Hudson’ın gülünç “önemsiz ekonominin” bir örneği olduğunu söylediği artan ücretlere yükselen enflasyonu suçladı.

Powell ilk olarak 2018 yılında Donald Trump tarafından Fed başkanlığına atanmıştı. 23 Mayıs 2022’de, Başkan Joe Biden tarafından yeniden aday gösterildikten ve 80’e karşı 19 kişilik iki partili Senato oylamasında onaylandıktan sonra ikinci dört yıllık dönemine başladı.

Enflasyon ABD ücretlerinden daha hızlı yükseliyor

ABD federal asgari ücreti saatte sadece 7,25 dolar ve enflasyondaki önemli artışlara rağmen 2009’dan beri bu seviyede kaldı.

1968’de ABD federal asgari ücreti 1,60 dolardı, bu da 2022 dolarında 13,29 dolara eşdeğer olacaktı..

Asgari ücretin son yıllarda çok sayıda ABD eyaletinde, özellikle de New York ve Kaliforniya gibi önemli ölçüde daha yüksek yaşam maliyetlerine sahip olanlarda arttığı doğrudur. Ancak reel ücretler enflasyona ayak uyduramadı.

Neoliberal politikaları hevesle teşvik etmesiyle ünlü Washington merkezli düşünce kuruluşu Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü bile, Ocak 2022’de yaptığı bir çalışmada, “ABD ücretleri 2021’de on yıllar içinde en hızlı şekilde arttı, ancak fiyatlar daha da arttı” diye kabul etti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

2020 yılının Aralık ayından bu yana, nominal ücretler ve maaşlar, 1983’ten bu yana en hızlı artış olan yüzde 4,5 arttı. Bu artışlar, nominal ücretleri ve maaşları pandemi öncesi eğilimlerinin yüzde 1,2 üzerine çıkarıyor.

Bununla birlikte, fiyatlar da hızla yükseldi ve bu nedenle enflasyondan arındırılmış ücretler son üç ayda yıllık bazda yüzde 4,3, geçen yıla göre yüzde 2,4 ve Aralık 2019’da olduğundan yüzde 1,2 daha düşük düştü.

Enflasyona göre düzeltilmiş ücretler, pandemi öncesi eğilimler devam etmiş olsaydı bu dönemde yüzde 2,1 oranında artmış olmalıydı ve reel ücretleri pandemi öncesi eğilimlerinin çok altında bırakacaktı.

Nominal ücretler bazı sektörlerde pandemi öncesi eğilimine göre hala daha hızlı büyürken, tüm sektörlerde trendin altında reel ücret artışı görüldü.

Michael Hudson: Enflasyona emek değil, şirket tekelleri neden oluyor

Ekonomist Michael Hudson, Fed’in bu sözlerine yanıt vererek, Uluslararası Manifesto Grubu tarafından düzenlenen 13 Mayıs panelinde enflasyon krizini analiz etti..

“Enflasyon temel olarak, sağcı hükümetlerin enflasyonu artan ücretlere bağlayarak ücret seviyelerini düşürmeye çalışmak için sahip oldukları bahanedir” dedi.

Hudson, “İktisatçıların [enflasyonu] suçlamayı sevdikleri şey, emek, artan ücretler, hükümetin sosyal harcamaları ve elbette Amerika’nın tek kutuplu uluslararası düzeninden kopmaya çalışan Rusya’dır” dedi.

1960’larda Chase Manhattan Bank’ta çalıştığı zamanı hatırladı. Hudson’ın patronu, ABD başkanları Jimmy Carter ve Ronald Reagan döneminde Federal Rezerv başkanı olarak görev yapacak olan Paul Volcker’dı.

Volcker’ın “her zaman finansın en büyük endişesinin ücret kazancı olduğunu söylediğini, banka hesapları, hisse senetleri ve tahvilleri olan tüm yatırımcılarımızın satın alma gücünün ücretler üzerinde daha az güce sahip olacağı anlamına geleceğini” belirtti. Ve bizim sınıf çıkarımız, ücretler üzerindeki gücümüzü arttırmaktır, bu yüzden bir durgunluğa neden olsa bile, ücretleri düşük tutmalıyız. Bu temelde Federal Rezerv’in politikası.”

Hudson, “Mevcut Federal Rezerv başkanı Jay Powell, hemen ortaya çıktı ve Biden yönetiminin, Demokrat Parti politikasının, ‘ekonomiyi yavaşlatmak ve durgunluk yaşamak zorunda kalmadan ücretleri düşürmek ve ardından enflasyonu düşürmek’ için alıntı yaptığını açıkladı.

Başka bir deyişle, finans, sigorta ve borsa, gayrimenkul sektörünü devam ettirmek istiyorsunuz; sadece ücretleri bir şekilde sıkıştırmak istiyorsunuz.

Bütün bunların amacı, eğer emek bir iş bulmak istiyorsa ve onunla birlikte gelen sağlık sigortasıysa, o zaman emeğin ücret seviyelerini düşürmesi gerekeceğidir. Mevcut ABD hükümet politikası budur.

“Tabii ki çöp ekonomisi,” diye devam etti Hudson.

Bugünün tüm dünyadaki enflasyonu, sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, şimdi Avrupa’da, saf tekelci güçler tarafından yönetiliyor. enerji ve gıda fiyatlarına göre.

ABD ve NATO, NATO’nun Avrupa’ya karşı yaptırımlarının bir sonucu olarak, Putin ve Rusya’nın Avrupa’ya petrol ve gaz ihraç etmemesini enflasyonla suçlamaya çalışıyor, ancak gaz henüz durmadı ve… ABD petrol şirketleri, ileriye dönük olarak, bir arz sorunu gördüklerini ve petrol arzı gerçekten hiç değişmemiş olsa da şimdi fiyatları yükselttiklerini söylediler.

Yani arzınız oldukça sabit, ancak fiyatlar yükseliyor, çünkü petrol şirketleri ‘Yükseleceklerini tahmin ediyoruz, bu yüzden petrol fiyatlarını yükseltiyoruz, çünkü yapabiliriz’ diyorlar. Aynı şey tarımda da oluyor.

Ayrıca, Başkan Obama’nın hurda ipotek kredisi kurbanlarının toplu tahliyeleriyle başlayan ev sahipliği oranlarındaki düşüşün bir sonucu olarak kira artışı yaşıyorsunuz.

Ve tüm evleri devralan özel sermaye yatırımcıları, temerrüde düşen mal sahibi tarafından işgal edilen evler, satılıyorlar ve 2008’den bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nde ev sahipliği oranları yaklaşık yüzde 10 oranında düştü.

Şimdi Blackstone gibi çok keskin bir şekilde yükselen kiralar var. New York’ta geçen yıl yaklaşık üçte bir oranında zıpladılar. Yani yine, aynı miktarda gayrimenkulle, fiyatlar yükseliyor.

Hudson, “Yani bunların hiçbiri emekten sorumlu tutulamaz” diye vurguladı.

Kaynak:mronline.org

Yorumlar kapalı.